» Speed, wat is het? En wat doet het?
Wat is speed?
‘Speed’ en ‘pep’ zijn straatnamen voor ‘wekaminen’. Wekaminen zijn chemische stoffen die stimulerend werken op het centrale zenuwstelsel. Het zijn drugs. Er zijn verschillende soorten wekaminen. De belangrijkste zijn (dex)amfetamine en methamfetamine. Ze verschillen enigszins van elkaar in sterkte en werkingsduur.

Waar komt speed vandaan?
Vergeleken met de meeste andere drugs bestaat speed nog niet zo lang. Aan het eind van de vorige eeuw werd voor het eerst in een laboratorium amfetamine gemaakt. Pas na 1930 is onderzoek verricht naar de effecten ervan. Tot de jaren ‘60 werd amfetamine gebruikt als vermageringsmiddel en als pepmiddel. Ook in de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen is het veel als pepmiddel gebruikt. Het werd legaal voorgeschreven en over het algemeen was er sprake van beheerst gebruik. Dat veranderde in de jaren ‘60, toen het bij een deel van de jeugd in zwang kwam. Met name tussen 1969 en 1972 was er sprake van een ‘speedgolf’. Geleidelijk aan werden de schadelijke gevolgen van onbeheerst gebruik zichtbaar. In 1970 werd amfetamine internationaal onder wettelijke controle gebracht. Nederland volgde pas in 1976.


Wat zegt de wet?
In illegale drugs wordt onderscheid gemaakt. Minder gevaarlijke, zoals weed en hasj, worden ‘softdrugs’ genoemd. Drugs met een groter risico zoals heroïne, cocaïne en LSD heten ‘harddrugs’. Ook speed wordt tot de harddrugs gerekend. Het produceren, verhandelen en bezitten van harddrugs is verboden. Maar het bezit van een kleine hoeveelheid speed ( lees: ongeveer 0,5 Gram ) wordt in de praktijk niet met voorrang opgespoord en vervolgd.

Wat voelt de speedgebruiker?
Het gaat de gebruikers van speed om het oppeppend effect. Dat effect werkt zowel op het lichaam als op de geest. De kracht van het effect hangt af van de dosis en de manier waarop de speed wordt gebruikt. Met name de geestelijke effecten worden sterk beïnvloed door het verwachtingspatroon van de gebruiker. Door speed wordt vermoeidheid niet meer gevoeld. De eetlust verdwijnt. De bloeddruk gaat omhoog en de pols versnelt. De pupillen worden groter, de spieren spannen zich. Ook hoofdpijn en duizeligheid zijn niet ongebruikelijk, net als knarsetanden en snel bewegen van de kaken. Het geestelijk effect: speed maakt de gebruiker tijdelijk actief, vrolijk, alert en zelfverzekerd. Zelf-kritiek verdwijnt, het praten gaat gemakkelijker en vlotter. Maar speed kan ook heel anders uitpakken: de gebruiker kan er prikkelbaar, onrustig en angstig door worden, met name als het aan het uitwerken is. Als de speed uitgewerkt is, komt de eetlust terug. Omdat de gebruiker is doorgegaan zonder aan vermoeidheid toe te geven (hij heeft die immers niet gevoeld), kan een katterig gevoel achterblijven. Ongemerkt kan oververmoeidheid ontstaan. Veelgehoorde klachten van regelmatige gebruikers zijn chronische vermoeidheid, lusteloosheid en neerslachtigheid.

Hoe wordt speed gebruikt?
Speed is te koop als pil of in poedervorm. Meestal wordt het geslikt, maar het kan ook gesnoven of gespoten worden. Wordt speed geslikt, dan begint het meestal na 15 tot 20 minuten te werken. Wordt het gesnoven, dan komt de speed via het neusslijmvlies in het bloed terecht. Het effect komt na een paar minuten. Wordt het in een ader gespoten, dan werkt de speed vrijwel onmiddellijk. In alle gevallen is de speed na ongeveer acht uur uitgewerkt. Methamfetamine ( lees: Crystal Meth ) werkt iets langer. Vaak wordt speed vermengd met andere stoffen. Daardoor weet de gebruiker eigenlijk nooit zeker wat hij koopt.

Wie gebruiken speed?
Er is geen speciale categorie van speedgebruikers aan te wijzen. Een deel van de gebruikers is te vinden in het uitgaansleven. Een ander deel gebruikt om lang door te kunnen werken. Ook wordt het gebruikt als ‘bijmiddel’ door een deel van de heroïneverslaafden. Uit het recente verleden is het gebruik van wekaminen in de sport (’doping’) bekend. Omdat wekaminen bij dopingcontroles heel gemakkelijk aan te tonen zijn, worden tegenwoordig vaak andere middelen als doping gebruikt.

Kun je er verslaafd aan raken?
Je kunt onderscheid maken tussen lichamelijke afhankelijkheid en geestelijke afhankelijkheid. We spreken van lichamelijke afhankelijkheid, als het lichaam protesteert wanneer met gebruik van een middel wordt gestopt (ontwenningsverschijnselen). Wanneer iemand stopt met het gebruik van speed doen zich, afgezien van vermoeidheid, geen ontwenningsverschijnselen voor. Een lichamelijk verschijnsel dat wél optreedt is tolerantie. Dit betekent dat je bij regelmatig gebruik steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te voelen. Geestelijke afhankelijkheid houdt in dat de gebruiker steeds sterker naar het middel verlangt en zich eigenlijk niet meer prettig kan voelen zonder. Bij speed is het vooral de geestelijke afhankelijkheid die een rol speelt. Bij regelmatig gebruik kan iemand gaan denken dat hij niet goed kan functioneren of geen plezier kan maken zonder het gevoel dat speed geeft, namelijk dat je alles aan kunt. Uitgaan of een feestje zijn dan niet meer leuk zonder speed. En werken zonder speed gaat moeilijker. Het vervelende is, dat na gebruik juist tegenovergestelde gevoelens toegenomen zijn: vermoeidheid en depressiviteit. Dat is weg te nemen door weer speed te nemen. Zo kan de gebruiker in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Wat zijn de risico’s?
Er bestaat dus het risico van afhankelijkheid. ‘Willen gebruiken’ verandert dan in ‘moeten gebruiken’. · Langdurig speedgebruik heeft ook lichamelijke gevolgen. Speed vergroot bijvoorbeeld het risico van hartritmestoornissen, een hartinfarct en hersenbloedingen. Voor mensen met een zwak hart, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie is het gebruik van speed gevaarlijk. · Een lichamelijk risico van speedgebruik in het uitgaansleven is dat van ‘oververhitting’. Wie speed gebruikt, voelt geen vermoeidheid en kan uren achter elkaar dansen. Als het dan ook nog warm en vochtig is, kan het gebeuren dat het lichaam niet voldoende warmte meer kwijt kan door zweet te verdampen. Het lichaam produceert dan wel zweet, maar koelt niet meer af. Wanneer dan ook nog onvoldoende gedronken wordt, bestaat het risico dat het lichaam oververhit raakt en uitdroogt. Het gevolg kan zijn dat spieren en sommige organen, zoals de nieren, niet meer werken. Oververhitting is (levens)gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Dit risico speelt minder, wanneer in de disco of feestruimte voldoende ventilatie en afkoeling is. · Hieruit blijkt ook, dat speed een aanslag doet op de lichamelijke reserves. Vermoeidheid is een signaal van het lichaam dat de grenzen zijn bereikt en dat het rust nodig heeft. Speed verdoezelt die grens, zodat de gebruiker er gemakkelijk overheen gaat en zijn laatste reserves gaat aanspreken. · Langdurig gebruik van speed kan tot volledige uitputting leiden. Het gebrek aan eetlust levert gewichtsverlies op. · Door verminderde weerstand, gecombineerd met een tekort aan voedingsstoffen, kunnen nagels gaan afbrokkelen en tanden gaan loszitten of uitvallen.
[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Maak vrienden

Bezoekers

Zoekmachine

  • vind of word gevonden

E-Card sturen


Copyright 2002-2019